Рязане и почистване на хидроизолация

Ако плочата на гаража ви е протекла, то вие имате сериозен проблем. Налага се да действате бързо и да хидроизолирате покрива, за да го спасите от проливните дъждове и снега. Двата основни варианта са акрилна или битумна изолация.

Някои от основните качества на хидроизолацията са устойчивост на UV лъчи, устойчивост на големи температурни колебания, много добра адхезия към основата, паропропускливост, и дълъг експлоатационен период и са трудоемки за услугите ( кърти чисти извозва)

 Продаваната или произвежданата в България хидроизолация трябва да има БТО /Българско техническо одобрение/, което се издава от акредитиран институт или лаборатория, с валидност от 5 години. БТО гарантира, че хидроизолационното покритие, независимо дали става дума за битумна рулонна хидроизолация или пастообразна мазана хидроизолация е тествано, одобрено и издържа на експлоатация минимум 5 години.

 Необходима ви е здрава основа, т.е. изчистване или къртене, грундиране и чак тогава полагане на изолацията. Въздържайте се от махане на стара битумна изолация залепена добре за бетонната плоча и без подкожучване, с фуги, през които се просмуква вода в плочата. Можете да я покриете с акрилатна изолация, и докато е още мокра отгоре да положите полиестерно платно.  Където обаче  има подкожучено на старата изолация трябва здраво да къртите, а понякога е по-добре да я отстраните изцяло.

Не забравяйте, че битумът е 0% паропропусклив, т.е. когато се прави битумна изолация, основата трябва да е суха, за разлика от акрилатната изолация, когато е възможно да има остатъчно количество влага. Акрилатната изолация е паропропусклива.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *