Почистване и изхвърляне на строителни отпадъци на сметище

След всяка строителна дейност се образува дадено количество строителни отпадъци. Без значение дали става дума за къртене на плочки, къртене на стена, разбиване на бетон, изкопаване на дупка или прокопаване на канали – при всички положения ще се образуват малко или много строителни отпадъци.

Тук изниква логичния въпрос – как и къде се изхвърлят строителните отпадъци? Всички строителни отпадъци се изхвърлят на специално обозначените места за рециклиране – сметища. Това се прави по няколко много прости причини – за да се предпази околната среда от замърсяване; за да се предпази здравето на човека и не на последно място – за да се пестят ресурси. Предполагам, че сте много добре запознати с факта, че 2/3 от отпадъци могат да се преработват по специален начин, който позволява повторното им използване. Някои от тях дори могат да се преработват „до безкрай“ и в тази графа със сигурност попадат някои от строителните отпадъци.

За съжаление обаче, много малко хора мислят за природата и околната среда и са склонни да изхвърлят строителните си отпадъци безразборно, но единственото нещо, което ги спира са солените глоби и актове, които могат да ги сполетят, ако нарушат разпоредбите за регламентирано изхвърляне на строителни и битови отпадъци. Те много ясно гласят, че всички видове строителни отпадъци трябва да се изхвърлят на сметищата за рециклиране и провинилите се ще бъдат наказани със солени парични санкции, а при повторно нарушение може да се стигне и до по-страшни последствия.

Почистването и изхвърлянето на строителни отпадъци обаче, е трудоемък процес, който отнема доста време и усилия. И това е една от основните причини, поради която много хора са склонни да нарушат закона, отколкото да се заемат с регламентираното им изхвърляне на сметища за рециклиране.

Моят съвет е следния – ако нямате желание или възможност сами да се заемете с това, по-добре се свържете с фирма за почистване и изхвърляне на строителни отпадъци на сметище. Време е да станем отговорни спрямо природата, а и помислете за собственото си здраве и това на децата Ви – ако тези строителни отпадъци попаднат в пряк контакт с природата или с нас може да се стигне до тежки здравословни проблеми.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *