Как правилно да отгледате тревата в градината си

Къща, която има градина със засадени  тревни площи изглежда много хубаво и спретнато. Как да създадем такава красота?

Почистване на двор с клони и боклуци

Нужно е да се направи селекция от билкова смес,  която е подходяща за красива зелена трева, прави се и подготовка на почвата, а после  и сеитба.
Нужни са ни следните продукти
•  семена за зелена трева;
•  препарат „Roundup“;
•  отводнителна система;
•  геотекстил;
• пясък;
•  тревата мрежа;
•дворен компактор.
Преди да започнете своята работа по градинарство, първо изберете какъв вид трева ще засеете.

За изграждането на градина често се препоръчват да се прилагат декоративни елементи. Например да се поставят различни керамични фигури в тревата или да се изгради фонтан. Освен това можете да сложите тента, в която да обядвате на чист въздух. В билковата смес може да се съдържат овсига, кентъки блуграс, пасищен райграс и многогодишен. Визуалното съживяване и разнообразяването на зелената морава, за да заприлича на китеник, ще помогне включването и на бяла детелина.

Ако ще  организирате различни спортни състезания с игри, ви съветваме да засеете трева за спорт или билкови смеси, които включват меки растения с листа. Тези видове са издръжливи на тъпчене с обувки.

Ако се остави градината ви ще бъде на сенчесто място, за съжаление ще бъде с  чисто декоративна роля, върху която не се препоръчва да се ходи и тъпче.

Започваме почистването на градината и мястото за моравата. Премахваме всякакви отломки и коренища на многогодишни плевели и храсти. Ако има изпадали клони от дърветата наоколо и други екологични отпадъци. Можете да извикате фирма за изхвърляне на отпадъци от двор или градина и транспортирането им към сметището.

Борбата с плевелите ще извършите успешно с помощта на препарата „Roundup“.

Премахнете най-горния пласт на градинската пръст и направете дренаж на дълбочина между 10 и 20 см. Можете да ползвате чакъл, камъчета от едра баластра или натрошени тухли. Слоят  зависи от самото натоварване на тревата. Например ако се ползва за зелена настилка за паркинг, дренажния слой ще бъде дебел 30 см.

Над уплътнения дренаж, поставете един пласт  от едър пясък с височина от 10 см. При по-натоварени тревни площи и висок дренажен пласт ще се изисква слой от геотекстил.

Над пясъка лежи плодороден почвен слой, чиято дебелина варира от 10 -15 см. За моравата се поръсва двадесетсантиметров слой. Разстелете рулото с градински  почвен слой. Готовата земя за засаждане се препоръчва да престои около 1-2 месеца.

За пореден път, премахвате плевелите, разкопавате и преобръщате почвата. Щедро оросявате бъдещата трева.

На следващия ден разрохквайте горния пласт  на пръстта с помощта на гребло и посейте тревната смеска. При засаждане на декоративни треви се изискват от 20- 40 грама за квадратен метър семена, а за райони с по-силен товар – от 40 – 80 грама.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *