Демонтаж на паркет или дюшеме

Демонтаж на паркет или дюшеме от фирма

Въпреки че дървената подова настилка е една от най-издръжливите и може да изкара без проблем няколко десетки години, в един момент и тя трябва да бъде сменена. По принцип с едно циклене и лакиране, паркета става като нов, но ако вече сте прибягвали до тази процедура поне няколко пъти, то не е останало „какво да се цикли“. Освен това каквито и мерки да предприемате спрямо паркета или дюшемето не трябва да забравяте, че е направено от дървен материал, който рано или късно ще се скапе, изгние или „издуе“ под въздействието на заобикалящата го среда. Така че, ако сте достигнали до този етап, нямате друг избор, освен да демонтирате подовата настилка и да я замените с нова!

Премахването на паркета или дюшемето с цел „изхвърляне“ е лесна задача и всеки нормален човек в добро физическо състояние би могъл да се справи с това. Единственото нещо, за което трябва да внимавате, когато демонтирате подовата си настилка от дърво е да не повредите циментовата замазка, върху която ще поставите новия си под. Препоръчително е да направите нов отлив върху нея, ако не сте я „ремонтирали“ скоро. Така ще „нивелирате“ повърхността и ще предотвратите възможността за „скърцащ паркет“ до нула. Другият вариант е да използвате т.нар. дървени подравнителни плоскости, върху които да поставите паркета или дюшемето.

В случай, че желаете да запазите паркета си в добър вид и имате намерение да го използвате отново е желателно да се обърнете към професионалисти в бранша, които да се заемат с неговото демонтиране. Демонтажът на паркет с цел повторно използване е сложен и трябва да се действа много внимателно и „пипкаво“, за да се избегне евентуалното му нараняване по един или друг начин. При неправилен демонтаж на паркет или дюшеме е възможно да се повреди циментовата замазка, което би могло да Ви отвори още работа и грижи. Тя трябва да бъде в добър вид при повторното поставяне на стария паркет или при монтирането на новия. Не трябва да бъде „крива“ или да има дупчици в нея, които да събират влага или да се използват като „жилище“ за различни микроорганизми, насекоми и други вредители!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *