Събаряне на сгради

Събаряне на етажЗа да се събори една сграда са възможни най-различни варианти. Били сме свидетели на всякакви изумителни методи от страна на собствениците на сградата, които предпочитат сами да се заемат с тази работа, отколкото да заплатят на професионалисти, които да сринат обекта за отрицателно време. Разбира се, тук става дума за малки къщички или други подобни сгради, които могат да се съборят дори без използването на специални техники и машини, но когато стане въпрос за събарянето на мащабни обекти, то се използва един от четирите одобрени от закона методи, които ще разгледаме в днешния материал.

Събаряне на ръка

Събаряне на стари сградиНе се подвеждайте по името на услугата. В никакъв случай не става дума, че цялата сграда ще бъде съборена на ръка, единствено с кирки, лопати, чукове и други подръчни материали. За прилагането на този метод се използват мощни къртачи и къртачни машини, с които всяка една сграда може да бъде съборена до основи. Това, е най-качествения и ефективен метод, тъй като с тези машини може да се стигне до всяка една точка в сградата, дори до най-труднодостъпната, но повечето хора го отбягват, тъй като този метод, е изключително бавен и отнема двойно повече време за събарянето на сградата сравнение с останалите методи.

Машинно събаряне

Събаряне на сградаПри този метод се използва тежкотоварна техника – багери, кранове, камиони и всякакъв друг вид машини, с които всяка една сграда може да бъде срината със земята. Единственият недостатък на този метод, обаче, е факта, че не може да се прилага на труднодостъпни площи и неравности, каквито са по-голяма част от земите в България.

Събаряне чрез взрив

Това, е най-ефикасния и бърз метод за събаряне на сгради. Само за няколко секунди може да бъде срината дори най-голямата сграда. За пример можем да Ви дадем събарянето на Сектор А на стадион Георги Аспарухов, който беше сринат до основи само с натискането на едно копче! Този метод, обаче не, е подходящ за всички сгради, тъй като, е изключително опасен и най-малката неточност при съставянето на плана за действие може да доведе до фатални последици за околните.

Комбиниран метод

Безспорно най-популярния метод. Той включва съвкупност от всички останали – ръчно, машинно и чрез взрив. В зависимост от обекта, който ще се събаря се съставя план за действие. Труднодостъпните части от сградата се събарят на ръка, докато за останалите се използват тежкотоварните машини.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *