Събаряне на сгради

Събарянето на една сграда може да се осъществи по няколко различни начина в зависимост от нейното местоположение и размери. В днешния материал ще обърнем внимание на най-разпространените методи, техните предимства и недостатъци.

Ръчен метод

Специалистите определят ръчния метод за най-ефективния и същевременно качествен начин за събарянето на една сграда. Събарянето се извършва на ръка и буквално всяка една част от сградата ще бъде направена на пух и прах. „Под на ръка“, обаче не разбирайте, че сериозна група хора ще пристигне на обекта въоръжена с чукове, кирки и различни други пособия за къртене – напротив, съвременните строителни услуги предлагат редица възможности за безпроблемното и лесно събаряне на ръка. За целта се използват иновативни и функционални машини, които не биха се затруднили и пред най-твърдия бетон на Земята. Единственият недостатък на този метод, е изключително дългото време, което, е нужно, за да се събори една сграда до основи. Обикновено ръчния метод се прилага в комбинация с някой друг(в повечето случаи – машинния).

Машинен метод

Както сигурно се досещате от името – при него влизат в употреба тежкотоварни машини, като багери, кранове и всякакви други средства, които само с няколко размаха биха могли срутили всяка една сграда. За съжаление, обаче и този метод крие своите недостатъци – той, е практически неприложим за сгради, които се намират върху неравни и нестабилни повърхности, където, е невъзможно безпроблемното навлизане на тежкотоварната техника. Именно поради тази причина, в повечето случаи се прибягва до комбинираното използване на машинния и ръчния метод.

Събаряне на сгради чрез взрив

Най-бързия, най-ефективния и най-лесния начин за събарянето на всяка една сграда. Само с натискането на едно копче и след няколко секунди от сградата вече няма и следа. Както са казали хората, обаче – „много хубаво звучи, за да, е истина“ – важи в пълна сила в този случай. За да се прибегне до взривяването на една сграда трябва да се вземат предвид редица фактори и условия – местоположение, вид на сградата, околна среда и още куп други неща.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *