Продажба на имот в България

Живеем във време на ниски пазарни цени на недвижимите имоти. Дали това е добре или не зависи от различни фактори. От една страна продажбата на имот не е особено изгодна, тъй като нищо чудно да се разделите с апартамента или къщата на по-ниска цена от тази, на която сте закупили жилището. От друга, ако сте се оказали с малко повече пари, сега е времето да инвестирате в нов апартамент. Обявите за имоти са пълни с всевъзможни оферти на изключително изгодни цени.

Въпреки че агенциите за недвижими имоти отчитат ръст в търсенето, продажбата запазва ниските си нива, и ще мине още време докато пазарът възвърне сигурността от преди кризата. Ако сте решили точно сега да продавате, важно е да решите дали имате нужда от помощта на агенция. Ако живеете в жилището или в непосредствена близост, тогава по-добре би било сами да се заемете с продажбата. Както знаете агенциите вземат немалък процент.

За да извършите сделката са ви необходим нотариалния акт или документ, който удостоверява собствеността. Редом с нотариалния акт ще трябва да изкарате и други документи като удостоверение за наследници, удостоверение за данъчна оценка на имота, удостоверение за местонахождение, скица, документ, че имотът не е ипотекиран и т.н. В случай че има ипотека купувачът може да я откупи. Сделката се осъществява чрез документ за покупко-продажба, който трябва да бъде подписан пред нотариус и заверен от него. Това се случва след като парите са изпратени на сметката ви. Имайте предвид също така, че всички разходи по прехвърлянето на имота са за сметка на купувача. Добър вариант е ако сключите предварителен договор с купувач, който  също се заверява нотариално.При подписване на този предварителния договор продавачът взима 10% капаро.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *