Предпазни мерки при къртене

В повечето случаи при извършването на ремонт или друг вид строителни дейности се налага премахването на стари части от обекта. В някои ситуации е належащо използването на услугите на някоя фирма от сферата на „Кърти чисти извозва”, но поради една или друга причина (най-често финансова), домакините подценяват риска и сложността на къртенето и предприемат самостоятелни действия, които могат да бъдат опасни за здравето им, ако не бъдат извършвани по правилния начин. При положение, че решите сами да отстраните старите или ненужните части от обекта в следващите няколко реда ще Ви дадем няколко полезни съвета, които ще Ви помогнат да се предпазите от евентуални злополуки по време на къртенето на стената, бетона, плочките или друг обект от помещението.

Преди да започнете каквито и да е дейности се уверете, че стената или участъка върху, който ще работите е в добро състояние, защото в противен случай, ако здравината на обекта е в лошо състояние това може да доведе то срутване на обекта или до сериозни здравословни травми. Поради тази причина, преди да започнете да къртите се уверете, че участъка е в добро състояние и нито един от следните фактори не е налице: наклонени стени или сграда, неравни или наклонени подове, повредени или липсващи носещи подпори или стени. При положение, че някой от тези фактори е налице, най-добре се обърнете към някоя фирма, която предлага професионални къртачни услуги, тъй като в противен случай би било изключително опасно за Вашето здраве или здравето на сградата, ако действате сам.

За да намалите максимално риска при къртене, е добре да разполагате с необходимото оборудване, което колкото и елементарно да изглежда на пръв поглед може да Ви спаси живота в определени ситуации. Задължително трябва да разполагате с маска или респиратор с филтър, която да пречиства мръсния въздух, който ще се отдели по време на къртенето. Другите два задължителни аксесоара са ръкавиците и предпазните очила. Към тях може да добавите и устойчиво на огън и искри работно облекло. Не се залъгвайте, че само наличието на тези аксесоари ще Ви предпази от евентуални злополуки, защото все пак това не са някакви магически костюми като на Супермен, които могат да Ви осигурят защита от всякакви видове удари. По време на работа трябва да спазвате и някои правила, за да ограничите максимално риска от нараняване:

– Не използвайте уреди или инструменти, които са в лошо техническо състояние.

– Наблюдавайте какво се случва около вас

– След като приключите работа с ел.уреди или инструменти ги изключвайте веднага от контакта.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *