Основна планировка на градинския участък

СофияПланировки на градски участъци

Създаването на високопродуктивна градина в повечето случаи зависи от това, колко добре е обмислена нейната планировка. Правилното съставяне на план позволява ефективно да се използва имащата площ и поместването на дърветата така, че градината не само да изглежда привлекателна, но и удобно да може да се обработва.

Планировка

Преди всичко, се съставя примерен списък от насаждения и стопански постройки, които трябва да са изградени на градинския участък. Затова на схематичния план се щрихова тяхното разположение, тяхната оптималност, отговаряща на свободното място. Значително се облекчава планировката чрез изследване на основните размери на тези зони и обозначаването им на чертеж или разделяне на квадрати върху скица в мащаб 1:100 м. След това, когато проекта бъде готов в общи линии, трябва да се вземат под внимание някои и  други, не толкова важни детайли.

При подбора на сортовете плодове, ягоди и овощни култури, а също и изграждането на водоем, място за отдих, вътрешен двор, оранжерии, навеси и други ще трябва да се съобразим с някои фактори.

Ракурс

Съставът на насажденията зависи от осветеността на участъка или неговата сянка по всяко време на годината. Оранжериите, цветните лехи, посадените овощни и плодови култури, вътрешният двор и водоем трябва да бъдат добре осветени. В сенчестите места могат да бъдат навеси, стопански постройки, лехи за аспержи и други не топлолюбиви растения. Имайте предвид, че ъгълът на падане на слънчевите лъчи се изменя в зависимости от времето през годината – в допълнение зимните дървета и постройки правят големи сенки.

Топография. Голямо влияние има ъгъла, наклона и степента на въздействие на слънчевата светлина. Плодовите дървета и други, които са чувствителни към студ растения не засадени в ниските места, където се създава застой на хладен въздух е пагубно за младите листа и цъфтящи издънки. На въздействието на хладен въздух издържат само мразоустойчивите растения. Голямо внимание се обръща на проектиране на участъка, изложен на действието на силните ветрове. За да се ослаби силата на вятъра са нужни съоръжения или да се изградят ветро защитни ограждения. Особено внимателно се прави подбор на насажденията в крайбрежните райони, където въздухът е наситен със сол. При разбивка на градината на склоновете трябва да се отдава значение на особеностите на повърхността, а не да се стремим да я променяме. Ако значителен наклон затруднява обработката на почвата се прибягва към терасиране.

Почва

Неизменна част на градината се явява почвата. Не следва да се стремим да отглеждаме растения, които са чувствителни към варовикови алкални почви, такива с киселинен характер,  торф или сух пясък.

Проектът на участъка винаги ще отразява личните вкусове на неговия собственик. Еднакво с това съществуват някои общи положения, които не трябва да пренебрегваме при съставяне на плана. На първо място, домът трябва да се вписва в композицията на целия участък. За тази цел се оформя вътрешния двор, прилежащ към една или няколко стени, а също озеленяването на стените с помощта на пълзящи и извиващи се растения. Цветята в кашпи и саксии подпрени/окачени към стените предразполагат точно към този вид, което ще ги доближи до прозорците на дома. Вече растящите на участъка дървета се разглеждат като постоянно присъстващ елемент. Те трябва да бъдат включени в общия план и да са полезен компонент. Проектът на вашата градина трябва да е свързан и с градините намиращи се в съседните участъци.

Благоустроената територия (път, вътрешен двор, ограда и защитни съоръжения) заедно с къщата трябва да съставляват един архитектурен ансамбъл. Старайте се да подбирате най-евтините и на разпространените местни материали. Удачното планиране и изпълнение ще осигури удобен подход към зеленчуците, зелените площи, оранжерии през всички сезони през годината.

Оценката на градината може да се направи само когато имаме видимост върху цялата й територия седнали удобно до близкия разположен прозорец на къщата. От създаването на сложни криви линии, усложнени с различни детайли няма нужда. Спокойно може да се избегнат необичайните форми на лехи и зелени площи, които ще бъде сложно да обслужваме.

Желателно е да включим в общия замисъл елемент на изненада, някакъв закачлив детайл за център. Тогава при оглеждане на градината всеки посетител ще бъде заинтригуван, особено ако всичко е свързано с пейзажа.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *