Начини за събаряне на сгради

Със сигурност, ако сте голяма и мощна бригада бихте могли да съборите дадена постройка – стара плевня, обор, дървена или едноетажна къща и т.н. Но в някои случаи, обаче ще Ви бъде нужна професионална помощ, защото в противен случай рискувате да се нараните или да изложите здравето на околните на риск. Особено, ако става дума за сгради, които се намират в населени места или в близост до други сгради, то задължително трябва да се свържете с професионалисти, които разполагат с нужния опит и техника, за да съборят сградата по възможно най-бързия, ефективен и безопасен начин.

Всяка сграда може да бъде съборена по няколко различни начина, като спрямо нейното местоположение се определя кой от всички варианти ще бъде най-ефективен и същевременно безопасен за околните. Методите, които се използват за събаряне на сгради са познати още като: механизиран, ръчен, чрез взрив и комбиниран. Имената им подсказват горе-долу за това какво може да очаквате, но нека хвърлим малко повече светлина, за да разберете всъщност представлява всеки един от тях.

Механизиран – При него влизат в употреба тежкотоварни машини като багери, кранове и т.н. Този метод, е предпочитан от мнозина, тъй като, е значително по-бърз и ефективен от останалите, а същевременно, е и безопасен за околните сгради и хора. В някои случаи, обаче се налага и използването на ръчни инструменти, тъй като тежкотоварните машини не могат да достигнат до всяка една точка от сградата. За съжаление, обаче механизирания метод, е неприложим в някои случаи – неравна и труднодостъпна повърхност, мека почва и т.н.

Ръчен метод – Според специалистите това, е най-качествения начин за събарянето на всяка сграда. Въпреки това, обаче той рядко влиза в употреба, тъй като, е много по-бавен сравнение с останалите начини за събаряне на сгради. Да приемем, че една сграда може да бъде съборена за 5-6 дена с помощта на тежкотоварни машини, то ако трябва да бъде съборена на ръка, времето, което ще отнеме този метод, е двойно, тройно и дори четворно по-голямо.

Събаряне чрез взрив – Безспорно най-бързия и ефективен метод. За сметка на това, обаче и най-опасния, тъй като все пак става дума за използване на мощни взривни вещества, които могат да причинят сериозни щети и поражения, ако не бъдат използвани правилно. Именно поради тази причина повечето фирми избягват да прилагат този метод за сгради, които се намират в населени места.

Комбиниран метод – Той представлява едновременното прилагане на всички начини за събаряне.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *