Как се кърти бетон, тухла или плочки ?

Съвети за начинаещи къртачи

На пръв поглед къртенето изглежда лесна работа, защото както всички знаем „да счупиш е лесно, но да направиш е трудно”. В интерес на истината, обаче къртенето в никакъв случай не е лесна задача и изглежда лесно само в очите на тези хора, които никога не са се занимавали с него. Къртенето може да се окаже сложна работа и поради тази причина, преди да се захванете с него, трябва да разберете някои тънкости и хитрини, които ще улеснят значително Вашата задача.

Преди да започнем да къртим трябва да сме се снабдили с необходимите инструменти за целта. Най-важният от тях, е секачът, на който трябва да обърнем по-специално внимание. Спрямо материала, който ще къртим има различни по форма, диаметър и острота видове секачи. На пръв поглед къртенето изглежда лесно. Някакъв работник държи една машинка, която върши цялата работа. Всъщност къртенето изисква голяма физическа мощ, защото един обикновен, непрофесионален къртач тежи около 11 кг. Преди да започнете с къртенето вземете необходими мерки за безопасност. Екипирайте се със защитни очила, облекло, ръкавици, каска и гумени ботуши, които на пръв поглед изглеждат, че са направени от много мек материал, но в даден момент могат да Ви спасят живота. Не подценявайте собствената си безопасност и тази на околните, бъдете винаги нащрек, когато къртите бетон или нещо друго.

При къртенето най-важен е първия удар. Използвайте наклонен секач, с който да направите дълбока дупка от 10-15 см, която ще Ви послужи за начало. Бързината на къртенето се определя от вида на секача или шилото и от силата, с която го удряте. Винаги подбирайте правилния секач, защото в противен случай може да Ви минат часове и да не помръднете и сантиметър от първоначалната дупка. Периодично почиствайте около Вас изкъртения материал, за да не се натрупва. Според някой по-опитни къртачи, ако бъде намазан предния край на секача с мазнина, той ще кърти по-лесно и по-бързо, но това е градска легенда, за която не можем да гарантираме, че работи. Все пак нищо не Ви коства да опитате.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *