Демонтаж на балатум

Балатумите бяха едни от най-разпространените подови настилки в ерата на социализма. Нямаше дом, който да не разполага с поне един балатум в стаята си. Безспорно, навремето балатумите бяха много практична и удобна подова настилка. Времената, обаче се менят и в днешно време, е почти невъзможно да попаднете в жилище, което използва подобен тип балатуми. Съвсем закономерно те бяха изместени от далеч по-функционалните и красиви подови настилки – дървени паркети, дюшемета, плочки, ламинирани паркети и всичко останало.

В интерес на истината, обаче в момента на пазара се предлагат доста качествени балатумни настилки, които нямат нищо общо с предшествениците си, но поради една или друга причина не се търсят особено.

Да се върнем, обаче на темата за старите балатуми. Един от основните им недостатъци, е изключително трудното и почти невъзможното им премахване. За да се отстрани балатума от пода са нужни много силни, отровни химически вещества, които да го разядат и да го направят по-лесен за премахване от пода. В някои случаи, е необходима дори горелка, за да бъде отлепен балатума. Така, че съвсем искрено Ви пожелавам никога през живота си да не Ви се налага да се занимавате с демонтирането на стар балатум.

Попаднете ли, обаче в такава ситуация, то Ви съветваме изобщо да не се захващате собственоръчно с отлепването на балатума, а да се обърнете към някоя фирма, която да се заеме с тази изключително отегчаваща и трудна задача. За щастие на пазара все още се намират фирми, които да предлагат тази услуга, въпреки факта, че трудно се срещат жилища, които разполагат с тази остаряла и нефункционираща подова настилка.

Общо взето, премахването на балатума ще се случи по един от двата начина, за които вече Ви информирахме. Въпреки, че бихте могли и сами да се справите с тази задача, то по-добре оставете тази работа в ръцете на професионалистите, тъй като по време на отлепването на балатума в резултат на силните химически разтвори, които се използват и от нагорещената настилка се отделят доста отровни газове, които биха могли да навредят сериозно на здравето Ви.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *