Демонтаж и монтаж на паркет

Класическите дървени паркетни настилки все по-бързо биват измествани от съвременни ламинатни подови настилки. Това се дължи най-вероятно на факта, че подовите настилки от ламинат се монтират изключително бързо и са готови за експлоатация веднага след поставянето си. Освен това са евтини и имат сравнително дълъг живот спрямо цената си(около 15 години в жилищни помещения и от 3 до 5 години за обществени сгради). Въпреки това, обаче естествените дървени настилки си остават предпочитан избор от повечето хора, тъй като предимствата на дървения под са много повече сравнение с ламината. В тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на паркетни настилки направени от естествен дървен материал.

Когато имате нужда от ремонт на паркет или цялостен демонтаж може да се обърнете към фирма която кърти и извозва паркет и всякакви настилки. Също така може да се наложи да изнесете старите мебели или да поръчате фирма за демонтаж на мебели и изхвърляне на отпадъци до сметище. Ако искате да изциклите стария паркет само местете мебелите от една стая в друга.

Класическият дървен паркет, е познат на хората още от XVII век, когато за първи път е поставена дървена паркетна настилка в дворците на френските монарси. Най-популярни са паркетите направени от бук или дъб. Обикновено дървените настилки се сформират от много малки дъски, които в повечето случаи са фрезовани. Стандартният размер на една дъсчица е между 15-16 милиметра, като връхния слой е направен между 6 и 7 мм, за да може да се цикли или шлифова. Технологията, която се използва за създаването им не позволява изработването на дъски с еднакви размери, което пък от своя страна довежда до неравности на пода. Поради тази причина след нареждането на дървената настилка се прави дълбоко циклене, за да се подравни пода.

След определен период от време дървения под изкорубва под влиянието на влагата, като единственото решение за справяне с този проблем, е циклене, което пък от своя страна ще намали с още 1-2 mm дъските. Друг последваш проблем от цикленето, е разширяването на фугите, които пък от своя страна се запълва по-лесно с прах и задържат за по-дълго време влагата, което пък ускорява процеса на изкорубване. И така попадаме в един затворен кръг от последователни действия, като единствения изход от него е подмяната на дървената настилка с нова. За да не попаднем обаче в този кръг трябва да запълним добре фугите със силикон или друга смес, тъй като в тях се развиват всякакви видове микроорганизми, от които подовото покритие се поврежда.
Безспорно по-качествен материал за подови настилки от дървото няма. Дървените подови настилки има страхотен външен вид и гарантирана дълготрайност на живота повече от 100 години.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *