Видове материали за топлоизолация

Топлоизолация – видове и материали

КъртиТоплоизолацията е система, която ограничава загубата на енергия и подобрява комфорта и уюта в жилището. Тя може да бъде вътрешна или външна топлоизолация. Материалите, от които може да бъде направена топлоизолацията са няколко вида: каменна вата, екструдиран или експандиран пенополистирол.. В тази статия ще разгледаме подробно всеки един от тези три материала, както и коя топлоизолация е по-добра: външната или вътрешната.

Каменна вата

Тя може да се използва както за външна така и за вътрешна изолация. Каменната вата е отличен изолационен материал, тъй като пропуска водните пари и по този начин позволява на стените да дишат. Другото предимство на каменната вата, е нейната устойчивост на огън. Този изолационен материал най-често се използва като преградна стена между гипсокартона и стената.

Екструдиран пенополистирол

Този тип изолационен материал представлява плоча, която е направена чрез екструдиране на разпенен полистирол, в който се образуват въздушни мехурчета. Екструдираният пенополистирол притежава много добри изолационни свойства, тъй като камерите му са много малки и имат затворена структура. Благодарение на затворената си структура, екструдираният пенополистирол не пропуска вода или водни пари. Този тип изолационен материал може да се използва за изолация на стени или покриви на мазета или приземни етажи. Екструдираният пенополистирол не може да се използва за направата на външна изолация, тъй като не пропуска водни пари и не позволява на стените да дишат, от което пък може да се образува конденз или мухъл по стените.

Експандиран пенополистирол

Това е плоча, която се изработва от горещ гранулат на насилствено надут полистирол. Експандираният пенополистирол се предлага на пазара с различна плътност и зърнометрия. Той има добри топлоизолационни свойства и пропуска пара, което го прави подходящ материал за външна топлоизолация. Специалистите препоръчват да се използва експандиран пенополистирол с по-висока плътност и малка зърнометрия, при поставянето на външна изолация.

В интернет има много статии по въпроса „къде трябва да се постави изолацията: отвън или отвътре”. Като цяло това е въпрос на личен избор и двата вида топлоизолация притежават своите предимства и недостатъци. Вътрешната изолация например се монтира по-лесно, което пък я прави по-евтина, но пък притежава сериозни недостатъци: стеснява помещението, не решава напълно проблема с влагата, тъй като при поставянето на вътрешна изолация, конденза се задържа между изолация и стената или избива по фугите между панелите. Докато при външната топлоизолация тези проблеми ги няма, тъй като температурата влиза от вън на вътре и повърхността на стените има температура близка до външната. Най-добрият вариант е поставянето и на двата вида изолация, като по този начин ще бъде осигурено по-бързото затопляне на жилището и ще бъдат ограничени загубите на топлоенергия. За вътрешната изолация трябва да бъде използван по-тънък материал – депрол, коркови плочи или друг, за да не се появят тези проблеми с влагата.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *