Видове керемиди

В тази статия ще ви запознаем с различните видове керемеди, техните предимства и ненодстатъци.

Керамичните керемиди са най-често срещаните керемиди в България. Те са традиционни, и могат да бъдат употребявани многократно. Някои от предимствата им са че са ниско-токсични, по тях лесно може да се оттича водата и издържат на всякакви условия. Техен недостатък е, че не са много естетически и не са много модерни, и избеляват бързо на слънцето.

Металните керемиди са направени от листове стомана. Имат различни антикорозионни покрития, повечето от които са качествени и не позволяват на метала да ръждяса. Повърхността им имитира керемида, но те също не са много естетически издържани.

Полимерните керемиди са изключително леки. Много бързо и без какъвто и да било проблем се нареждат.  Те също издържат на сурови условия и са много дълготрайни.

Битумните керемиди са много красиви и трудни за къртене. Това е една от причините повечето клиенти да предпочитат именно тях. Предлагат се в различни цветове. Могат да бъдат използвани многократно и издържат на всякакви условия – студ, дъжд, горещина. Освен, че са красиви и се предлагат в различни форми ,  те са и нискотоксични.

Бетонните керемеди са изключително издръжливи. Те са добри хидроизолатори, но са много тежки и това  ограничава масовото им използване.

Фиброциментовите керемеди също могат да бъдат използвани многократно.  За съжаление нямат естетически вид и самите те отделят специфични газове, което допринася за засилването на парниковия ефект. Не са много разпространени.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *