Циментови замазки

Циментовите замазки имат лошо декоративно въздействие и се използва за покриване на подове във второстепенни помещения като хидроизолация – с добавки на препарати за водоплъстност(трикозал, аквезит и др.); подравнителни настилки – под други настилки и други. Правят се от циментов разтвор в съотношение 1:1 – 1:3. Разтворът се полага върху добре почистена и намокрена повърхност на конструкцията(бетонна настилка, бетонна плоча и други). Дебелината на пласта, е 2-2.5 см, а когато се използва само за подравняване – 1-1,5 см. Полагат се само в един пласт, добре подравнен с мастари, след което се заглаждат. За помещения с голямо движение се използват замазки, в разтвора, на които са прибавени твърди материали – твърд пясък или твърди стърготини.

По време на полагането им и няколко дни след това, замазките трябва да се предпазват от пряко слънчево нагряване, за да не се напукат. Добре, е да се заливат с вода, щом разтворът започне да се втвърдява. В зависимост от предназначението й изпълнението на лицевата повърхност, циментовата замазка бива пердашена, гланцирана и грапирана.

Пердашена: Заглажда се с пердашка, като се пръска с малко вода. Има дребнозърнеста повърхност.

Гланцирана: Лицевата повърхност се заглажда с мистрия(стоманена лопатка), като се прибавят цимент и вода. Тя има гладка повърхност и се използва при хидроизолации и за настилка в помещения, които трябва прецизно да се почистват.

Грапирана: Горната повърхност на тази замазка се валцова с профилирани стоманени валяци, които я правят с грапава повърхност. Използва се за рампи, гаражи и при други случаи, когато има опасност от хлъзгане.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *