Какво представлява окачения таван ?

Демонтаж и монтаж на окачен таван

Решили сте да премахвате окачения таван? В такъв случай се свържете с фирма за услуги „кърти извозва„. Специалистите от фирмата за къртене могат да предложат и изхвърляне на стари мебели демонтаж на шкафове и изнасяне на мебели до подходящо място.

Окачените тавани са известни като падащи или фалшиви, защото в повечето случаи се явяват като втори таван, който стои под основния. Окаченият таван е неизменна част от съвременното строителство, тъй като в пространството между него и основния таван могат да бъдат скрити кабели, тръби или канали.

Стандартният окачен таван представлява мрежа от метални канали, които са свързани помежду си, за да оформят мрежа с размер 60х60 см или 60х120 см. Мрежата се запълва с плочки, които са направени от лек материал(дърво, метал,пластмаса) или плоскости от стиропор. В него могат да се монтират осветителни тела, тонколони или противопожарни системи. Първоначалният замисъл на окачените тавани е бил осигурява акустичен баланс и контрол в помещението. Окаченият таван осигурява добър акустичен баланс в стаята благодарение на увеличеното си поглъщане на звука, което се постига с добавянето на звукова изолация върху панелите.

Едно от предимствата на окачения таван е, че чрез него може да се осигури необходимата защита от пожар. За целта обаче трябва да се използват плочки, които са направени от минерални фибри. Качеството на противопожарната защита може да бъде различно в зависимост от материала, от който са направени материалите. За повишаване на нивото могат да се използват специални скоби, които се прикрепят към мрежата. Панелите на окачените тавани могат да се демонтират изключително лесно, което би Ви улеснило значително, ако смятате да правите ремонт в помещението или просто искате да смените плоскостите с нови. Друг плюс е, че в случай на повреда на кабелите или тръбите, които стоят зад него, Вие можете да получите бърз и лесен достъп до тях. Окачените тавани си имат и своите недостатъци, като един от тях е това, че смаляват размера на стаята. Това е така, защото трябва да бъде осигурено необходимото пространство между мрежата и основния таван, за да може да се монтират панелите и осветлението. Цената определя качеството и това важи в пълна сила и за окачените тавани. Те са сравнително евтини и поради тази причина се скапват доста бързо, което също може да се приеме като сериозен недостатък.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *