Изкопи при свлачища

Не се гневете на строителите. Свлачищата не са само по тяхна вина. Разбира се, винаги може да се укрепи мястото около сградата ви, но понякога просто няма как да се предвидят някои решения на природата.

Свлачищата са много често срещани природни явления. Има различни видове причини поради които се образуват свлачища. Разбира се, те са не внезапни и може да се предотвратят последствията от тях, ако се забележат навреме. Най-много свлачища у нас има по крайбрежието на Черно море, а в цялата страна са регистрирани около 1000 свлачища.

Освен сградите тези природни явления могат да застрашат и улиците и земеделските парцели. Най-много страдат сградите, защото могат да бъдат засегнати електро и ВиК връзките им. За да се предотвратят последиците от тези свлачища се правят специални изкопи за укрепване на мястото.

Експерти и инженери геолози и хидрогеолози правят план на мястото, на което има свлачище и определят къде ще се правят изкопите и насипите. Ако вашата сграда е жертва на свлачище потърсете услугите на специалисти, които да извършат тази дейност за вас. За по-големи изкопи, може да се направи анкерно укрепване. То е ново за България, но е най-доброто за изкопи за сгради с големи размери. Този тип укрепване предпазва бъдещата сграда от свлачище почти на 100%.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *